Qui mana al futbol?

Els futbolistes són els autèntics protagonistes del futbol, els que marquen les diferències i les persones més importants d'aquest esport. Ells manen durant els 90 minuts, d'això no en tinc cap dubte, però han de manar fora del terreny de joc? Jo penso que no.

Des que l'any 1995 el Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees va donar la raó a Bosman i va apoderar als futbolistes, el futbol ha viatjat cap a una mercantilització salvatge: els jugadors cada dia guanyen més diners, tenen més ingressos extraesportius i passen a tenir una entitat equiparable al club que representen. De mica en mica, s'ha anat alterant l'ordre natural de les coses.

En qualsevol organització, l'entitat i els dirigents han d'estar per sobre dels treballadors, encara que aquests siguin els que acaben fent la feina. Aquesta és la divisió que cada vegada és més difícil de marcar al futbol d'elit i que fa temps que no està clarament definida a Can Barça.

Entre tots hem engrandit tant als futbolistes que ara mateix els jugadors importants se saben poc menys que intocables. La pressió sobre el dirigent o entrenador que s'atrevís a tocar un dels pesos pesants de la plantilla seria enorme. Els jugadors ho saben i exerceixen el seu poder per influenciar en les alineacions, en els fitxatges que s'han de fer, en la comunicació, i un llarg etcetera. A poc a poc, tots ho hem anat acceptant com algo natural, però, sincerament, crec que és un gran problema.

Un jugador, per bo que sigui, mai pot saber què és el millor pel conjunt. És impossible que un futbolista vegi la fotografia completa i que no ho miri des dels seus propis interessos. I és normal, ens passa a tots. Però hi ha moments on s'han de prendre decisions delicades i això és impossible de fer quan no manen els entrenadors i els dirigents. Per exemple, els jugadors actuals són boníssims, però quan t'exigeixes el màxim com ho fa el Barça, de vegades s'ha de prescindir d'alguna vaca sagrada o se n'ha de portar una de millor. I això és impossible de fer quan manen els de baix.

Entenc perfectament la situació i s'ha de tenir molta personalitat per revertir la dinàmica, però tinguem clar que les coses anirien molt millor si manessin els de dalt. Sempre que tinguessin un criteri encertat, és clar. Que aquest ja seria un altre debat.

  • Comparteix