Reflexions del Mundial

Quan ja s'han disputat 52 dels 64 partits del Mundial de Rússia, el campionat ens deixa algunes conclusions interessants.

Envoltar a Messi

Messi ha estat i és el millor, però el drama argentí ens recorda dos fets importants: sense el col·lectiu les individualitats no tenen res a fer i Messi ja té 31 anys. Això vol dir que ja se li passat l'arròs? No. Ni molt menys. Simplement vol dir que l'argentí va evolucionant el seu joc i ara és més savi que mai, però ja no pot fer aquelles curses maradonianes que poden fer nanos com Mbappé.

En clau Barça, el Mundial d'Argentina ens dona pistes del futur que ens espera. Messi necessita més que mai socis i una estructura de joc. Si el Barça aconsegueix construir equips competitius i equilibrats, segur que Messi és el millor director i marcarà diferencies fins que es retiri, però si esperem que Messi sigui el salvador de l'equip dia rere dia, anem-nos preparant per la tempesta. Allò que tots hem dit alguna vegada que Messi guanya els partits ell sol, és erroni totalment. Com també ho és per Mbappé.

Pilota aturada

El Mundial de Rússia va camí de ser el campionat de la pilota aturada. Fins ara el 43,3% dels gols han arribat amb el joc aturat quan al Mundial del 2014 només un 20% dels gols van arribar a pilota aturada. És cert que s'estan assenyalant més penals pel VAR, però també ha pujat molt la producció ofensiva des de l'estratègia. Un 27,6% dels gols han arribat de faltes i corners, quan el 2014 només van ser un 13% de les dianes.

Què significa això? Per un costat crec que estem veient moltes defenses aculades que provoquen més faltes i corners, però està clar que l'efectivitat de la pissarra va en augment. Els culers sempre hem tendit a minimitzar la importància de la pilota aturada però sembla que el futbol ens porta cap aquí i sinó que li preguntin a Machín i a seleccions com Uruguai que han marcat 5 dels 7 gols d'aquesta manera.

Versatilitat tàctica

Si el 2014 el recordarem com el Mundial dels 3 centrals que van rellançar l'Holanda de Van Gaal, el Xile de Sampaoli i la Costa Rica de Pinto, la Copa del Món del 2018 ens reforça la tendència cap a l'intervencionisme dels entrenadors. Hem vist diversos tècnics que a mig partit han passat a la defensa dels 3 centrals per sacsejar els partits. No cal casar-se amb un sol sistema de joc i la defensa de 3 centrals moltes vegades ajuda a atacar millor.

Temps afegit

Arrel del VAR, s'està ampliant el temps afegit a una mitjana de 6 minuts i 15 segons per partit. Arrel d'aquests minuts extra, han arribat 6 gols a partir del minut 93 que és quan s'acostumen a acabar els partits. Golassos de falta com el de Kroos davant de Suècia no els haguéssim vist sense aquesta ampliació del temps afegit. Això porta a preguntar-me, quan gols més veuríem si es recuperés el temps perdut per lesions fingides i trampetes varies?

  • Comparteix