Més llaços grocs, el judici serà injust

A Catalunya el suport als presos polítics és més gran que el suport a la independència. Algunes veus de l'independentisme creuen que calen més estelades i menys llaços grocs, fins i tot menys victimisme, que en diuen. Hi discrepo absolutament.

No entenc la tendència al puritanisme que empetiteix el moviment. La independència ha de servir per a fer un país millor. Més just. Més lliure. La campanya a favor dels drets civils, de la democràcia i la llibertat s'hi adiu perfectament i amplia la base.

Els llaços grocs son necessaris ara i més que ho seran en el futur perquè el judici serà injust. No parlo de la sentència, ja que no contemplo res més que no sigui la lliure absolució. No podem permetre cap altra sentència que la lliure absolució. El judici serà injust perquè ja és injusta la presó preventiva que pateixen ara. És injust haver de preparar la teva defensa des d'una presó. És molt diferent la confortabilitat d'un despatx d'advocats, la trobada de temps il·limitat i el retorn a la llar que la visita incòmode entre reixes.

És diferent i injust dormir en una cel·la d'una presó de Madrid, encara no sabem quina, que poder descansar en un hotel acompanyat de la família i, si cal, reunit amb la teva defensa. És diferent i injust estar a més d'una hora de desplaçament del lloc del judici que a la vora.

És diferent i injust fer el trajecte, cada matí, emmanillat dins una furgoneta de la Guardia Civil sense finestres, que sovint et fa vomitar i just a l'arribar declarar, que arribar pel teu propi peu a la sala del jutjat. És molt injust que l'estat procuri que arribis en inferioritat de condicions al judici, cada dia.

Algú va errar el càlcul, tenien una experiència diferent pel que fa a la gestió de presos polítics. Nosaltres als nostres no els oblidarem. Pels nostres no ens cansarem al cap d'un temps. La innocència dels nostres presos no té ni un bri de dubte. Ells hi son per nosaltres. Cap dubte.

Per això lluïm llaços grocs. Per la llibertat, per la justícia i la dignitat. I pels drets civils i la democràcia. L'estat espanyol ofereix tot allò oposat a aquests valors. Cal seguir demostrant-ho. La independència ha de servir per fer un nou país on mai calguin llaços grocs. Per això cal que ara portem llaços grocs.

Veig molta gent lluir un llaç groc en la roba de cada dia. No en una maleta, l'americana o l'abric sinó en la roba de diari. Aquest fet indica que, cada matí, sense que els passi per alt, abans de sortir de casa es posen un llaç groc. I, en fer-ho, pensen en els presos i exiliats, pateixen per ells i se'n senten orgullosos. Saben que cal fer-ho perquè la nostra força depèn d'això. Saben que la seva llibertat depèn d'això. D'un gest de dignitat diari i personal que mostra, desacomplexadament, la ferma voluntat de sortir-nos-en. Volem fer un país on mai calguin llaços grocs. Per això ara cal que portem llaços grocs.

  • Comparteix