Sobirania blaugrana

Fa una setmana ens preguntàvem si el Barça seria capaç d'independitzar-se de Messi i assenyalàvem com de necessari era créixer col·lectivament si es vol ser el millor equip d'Europa. Dos partits més tard, podem afirmar que el Barça s'ha fet gran i està més preparat per possibles contratemps.

De la debilitat, el Barça n'ha fet virtut. Quina és l'única fase del joc en què és millor no tenir Messi? La pressió defensiva. Doncs Valverde ha assumit riscos en l'aspecte defensiu amb un 4-4-2 molt agressiu, els jugadors l'han executat amb una altíssima intensitat i el Barça ha acabat dominant els partits per la bona feina sense pilota.

Sense Messi al camp, el més fàcil hauria estat deixar Coutinho alliberat defensivament, però Valverde ha preferit fixar als laterals rivals demanant al brasiler i a Rafinha que defensessin les bandes del migcamp, mentre que Arthur assumia el desgast d'anar a pressionar com un segon punta. D'aquesta manera, el txingurri ha pogut reeditar el doble pivot Busquets-Rakitic que tanta seguretat li va donar la temporada passada.

L'altra gran aposta de Valverde contra el Madrid va ser llançar Alba i Sergi Roberto ben amunt. L'alçada dels laterals sempre és un bon termòmetre de la valentia d'un entrenador perquè a la pissarra tenia tant sentit pensar que Alba i Sergi Roberto havien de guardar la posició per protegir-se de Bale i Isco, com pensar que la millor manera de condicionar els extrems blancs era que els laterals blaugrana fossin ben profunds. Aquest cop Valverde va ser clarament proactiu i va tenir el premi que els 4 gols blaugrana van arribar d'assistències d'Alba i Sergi Roberto.

L'extremeny no va dubtar en cap moment que calia percudir pels extrems i fins i tot al segon temps, quan el Madrid estava fixant als laterals blaugrana amb un 3-5-2 sorprenent, Valverde va reforçar el joc de bandes fent entrar Dembélé i Semedo. Gràcies a aquest moviment de l'entrenador, el Barça va acabar golejant al Madrid i donant valor als jugadors de la banqueta.

Per sobre de moviments tàctics i resultats, la millor notícia dels últims partits és veure que els blaugrana han recuperat l'ànima, el ritme i la fam competitiva que tant s'havia trobat a faltar en un inici de temporada amb tics d'autocomplaença. Veure els jugadors volen fer tants gols com fos possible a un senyor rival com el Madrid és un clar símptoma de salut competitiva.

L'equip ha crescut quan Messi ha faltat i ara caldrà seguir en aquesta línia quan torni l'argentí, però que ningú pensi que amb el 10 sobre la gespa el Barça podrà pressionar de la mateixa manera. Messi segur que no baixa a defensar la banda dreta del migcamp com ha fet Rafinha. Però sí que seria recomanable que tots els jugadors mantinguin la sobirania d'aquests dies i no "dimiteixin" de prendre decisions com sovint passava quan jugava Messi.

  • Comparteix