Ja sabem que Godot ve d'Espanya

A mitjan segle passat, Samuel Beckett va escriure Tot esperant Godot, una obra en què Vladimir i Estragon esperen, com ja avança el títol, un tal Godot. Hi penso just ara que han passat les eleccions a Espanya, perquè n’hi ha que esperaven un tal Referèndum-Acordat. 

Justament són els que més esperances hi han dipositat, en l’aparició de Godot, els que a Catalunya s’han emportat l’èxit indiscutible. Cal felicitar En Comú Podem, i cal alegrar-se del seu triomf, sobretot en aquells territoris on a les eleccions catalanes Ciudadanos va aconseguir una bona picossada de vots. Lectura? El 27 de setembre molts catalans que no volen de cap manera deixar de ser espanyols van optar pel no rotund de Ciudadanos perquè CSQEP no els assegurava no afegir-se al procés que desembocava en una declaració d’independència, però un referèndum no els fa tanta basarda com intuíem (ni que sigui per votar que no).

Això ens hauria de fer veure que aquells independentistes que tenien l’esperança de seduir els sectors adacolauistes no anaven tan errats. El que toca és fer notori que aquest referèndum amb el beneplàcit d’Espanya és aquell tal Godot que —i perdoneu l’espòiler— no acaba arribant mai. I perquè tots els demòcrates catalans se n’acabin assabentant és bàsic que hi siguem a prop, tossuts, malgrat els exabruptes que de tant en tant algú deixa anar contra qui flirteja amb els que només són autodeterministes. Perquè necessitarem totes les forces, totes les energies, no ens hem de descuidar ningú pel camí, perquè la travessa serà encara llarga, mal ens pesi.

Una caminada així de dura sols la podrem dur a terme si som una majoria sòlida i mobilitzada, convençuda de l’empresa a què s’enfronta, i disposada a bastant més que a fer una performance un cop l’any i a anar a votar cada tres mesos.

No, no hi haurà referèndum acordat amb Espanya. No, no i no. A nivell estatal, siguem justos, Podemos ha acabat sent molt taxatiu amb això del referèndum, i n’ha obtingut els seus rèdits. On? Gairebé la meitat dels seus vots vénen dels Països Catalans, d’Euskal Herria i de Galícia. Conclusió? La plurinacionalitat d’Espanya se la creu qui se la creu, i si traiem aquests votants, el suport espanyol a un referèndum acordat és minso, minso.

Quant temps trigaran des d’En Comú Podem a veure-ho? Quines possibilitats reals hi ha d’exercir l’autodeterminació amb més de 250 diputats al Congrés espanyol absolutament contraris?

Que tothom assumeixi els seus deures. Que tothom sigui generós si realment es creu la causa, que siguem capaços de mirar més enllà dels interessos de partit i/o personalistes i de l’estratègia a curt termini. Fins i tot aquells que no ens sentíem cridats a participar en unes eleccions així, n’hem d’interpretar els resultats perquè molta gent sí que ha votat. Tothom és cridat a la reflexió. No perdem ningú pel camí i, sobretot, cridem als quatre vents que Godot no arribarà mai. No pas com un desig sinó com una certesa.

I aquí ve la proposta, companys d’En Comú Podem: si els que ja donàvem per superat el dret a decidir acceptem tirar una pantalla enrere, us atreviu a donar suport a un referèndum unilateral vinculant i a defensar-ne el resultat? O preferiu esperar Godot?

  • Comparteix